„Aripi pentru viaţă” – la Aşezământul „Sf. Vasile cel Mare” din Alba Iulia

Social

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia şi-a aniversat copiii, joi, 12 noiembrie, la 16 ani de la înfiinţarea centrului. Cu acest prilej aşezământul şi-a deschis porţile pentru toţi cei care au dorit să-i treacă pragul. A fost un moment festiv încărcat de multă emoţie pentru copii, pentru personalul centrului şi pentru invitaţi, s-au rostit rugăciuni de binecuvântare şi de mulţumire, s-au schimbat impresii şi amintiri, a avut loc şi o masă festivă.

Cel mai frumos moment a fost, ca în fiecare an, întâlnirea dintre copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent şi copiii care au beneficiat de-a lungul timpului de ocrotirea oferită în centru. Sub genericul „Aripi pentru viaţă” copiii din aşezământ au aflat poveştile celor care au părăsit casa şi au trecut într-o nouă etapă de viaţă. A fost un moment de împărtăşire a experienţelor de viaţă, de apreciere „a celor care şi-au luat zborul spre viaţă” şi de motivare „a celor cărora acum le cresc aripi pentru viaţă”.

În toţi aceşti ani de funcţionare, Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a oferit ocrotire pentru 56 de copii şi tineri, iar 44 dintre aceştia au părăsit casa după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social. Suntem destul de des întrebaţi: „Ce se întâmplă cu copiii după ce împlinesc 18 ani ?” Ei pot rămâne în centru, de fapt, până la vârsta de maxim 26 de ani, dacă urmează cursurile unei facultăţi. În cei 16 ani de activitate însă, nici unul nu a rămas atât de mult chiar dacă mulţi au urmat cursuri universitare.

Ne străduim, întregul personal care ne desfăşurăm aici activitatea, ca prin dragoste, multă răbdare şi exemplul personal, să asigurăm copiilor o dezvoltare armonioasă, în care necazurile suferite de ei, sau lipsa familiei, să nu-si pună amprenta prea adânc pe întreaga lor viaţă. Ocupaţia noastră nu este „creşterea copiilor” ci formarea lor armonioasă, trupească şi sufletească.

Atunci când se apropie de vârsta la care vor să-şi ia zborul, cel mai important pas este să îi ajutăm să-şi găsească serviciu şi locuinţă. Am reuşit în majoritatea cazurilor să facem acest lucru, iar cea mai mare satisfacţie cred că o reprezintă legătura care se păstrează cu ei şi după mulţi ani de la plecarea lor. Uneori avem impresia că munca nu dă roadele aşteptate. Aceste roade sunt evidente însă, atunci când copiii din anii trecuţi, deveniţi acum tineri cu familie şi integraţi în societate, ne dau câte un telefon, ne vizitează şi ne povestesc despre viaţa lor. Noi spunem atunci, că se întorc din când în când la casa părintească. Într-un fel sau altul cu toţi se păstrează legătura.

Poveştile de viaţă ale unora din copiii care au crescut aici sunt impresionante: de exemplu una din fete a urmat cursurile facultăţii de drept, după care a plecat in Belgia, unde doreşte să îşi continue studiile, iar marele ei vis este să ajungă să lucreze la Bruxelles (https://youtu.be/zcfnV7HZjZg); o altă domnişoară s-a căsătorit, are o fetiţă si a lucrat la un salon de înfrumuseţare. Un alt tânăr s-a reîntors la casa mamei sale, pe care a renovat-o – mai întâi o cameră, apoi încă una şi în final toata casa, inclusiv exteriorul. Mai mult decât atât, a ajutat si pe un alt tânăr care a locuit în aşezământ, oferindu-i o camera de locuit, iar acum are o prietena cu care intenţionează să se căsătorească anul viitor.

Exemplele ar putea continua cu fiecare copil în parte. Cea mai mare realizare pe care o simţim la copiii de aici e depăşirea propriei condiţii şi înaintarea cu paşi siguri în viaţă, iar relaţiile pe care le păstram cu ei ne demonstrează din plin acest lucru.

Redăm o parte din mesajul trimis de o tânără care a plecat din casă acum doi ani:

„.. Am mâncat o clementină şi m-am dus cu gândul la atmosfera Crăciunului. Aşa mi-am amintit de toate sărbătorile de Crăciun petrecute alături de voi. Aş da orice să pot întoarce timpul şi să mai petrec un Crăciun cu voi, ar fi minunat să mai simt cum e să fii un copil fără griji si nevoi, un copil fericit. Îmi este foarte dor de voi, de toţi.” Astfel de gânduri îţi oferă motivaţia suficientă si necesară pentru a vedea că efortul tău nu e zadarnic şi te fac să înţelegi că oricât de mică este raza de speranţă pe care cineva o are în viaţă eşti dator să îl ajuţi să o aprindă la cea mai mare intensitate. Mulţumim lui Dumnezeu şi tuturor oamenilor generoşi care ne sprijină, pentru toate aceste realizări.

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia funcţionează din anul 2003 în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, prin D.G.A.S.P.C Alba. Centrul oferă găzduire, educaţie pentru viaţă, consiliere şi suport afectiv pentru 12 copii şi tineri cu vârste între 4 şi 19 ani, şi face parte din Reţeaua de asistenţă socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia în cadrul căruia există 15 Case de Tip Familial pentru 276 de copii cu măsuri de plasament.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.