Tocană de cartofi sau de ceapă, rețete tradiționale pentru post

Divertisment

Două rețete tradiționale de mâncare de post – tocană de cartofi și tocană de ceapă -, cu ingrediente și condimente pe care orice gospodină le are în propria bucătărie, ne-au fost dezvăluite de un chef din Alba Iulia, Cosmin Toma, care le-a cules în periplul său culinar prin județul Alba.

Astfel, pentru tocana de cartofi, avem nevoie de două kilograme de cartofi, o jumătate de litru de apă, 100 de grame de ceapă albă, 100 de grame ardei roșu, 20 grame de boia dulce, 10 grame de piper, 10 grame de sare, 50 mililitri de ulei și o legătură de pătrunjel verde.

”Se curăță cartofii de coajă și se taie cubulețe potrivite. Se toacă ceapa mărunt. Se taie ardeiul roșu cubulețe. În uleiul încins se pun la călit ceapa și ardeiul. Se adaugă boia dulce, sare și piper. Se amestecă rapid, apoi se adaugă cartofii. Se amestecă bine și se adaugă apă cât să acopere cartofii. Se lasă la fiert la foc mediu până când cartofii sunt fierți. Se presară pătrunjel verde deasupra”, descrie Cosmin Toma, într-o carte de bucate, modul de preparare a tocanei de cartofi.

O altă rețetă culeasă, după cum îi spune numele, dintr-un sat de pe Valea Arieșului, tocană de ceapă cu bulion și ardei roșu ca la Sălciua, necesită, de asemenea, ingrediente pe care orice gospodină le deține în cămară. Pentru această mâncare, tot de post, este nevoie de două kilograme de ceapă, câte 200 mililitri de apă și de bulion, 200 de grame de ardei roșu, 50 de grame de usturoi, 50 mililitri de ulei, două foi de dafin, câte 20 de grame de boia dulce, de cimbru și de sare, precum și 10 grame de piper.

”Se curăță ceapa, care se taie fideluță, se presară cu sare și se călește în ulei încins pentru 15 minute. Se amestecă din când în când să nu se ardă. Ardeiul roșu tăiat fideluță se adaugă peste ceapă și se călesc împreună 10 minute. Se adaugă boia, după gust, foile de dafin, bulionul, usturoiul pisat și se presară puțin cimbru. Apoi, se adaugă apă și se lasă să mai fiarbă puțin. Pentru gust se mai adaugă sare și piper și se lasă la fiert, la foc mic”, explică chef Cosmin Toma.

El este autorul a șase cărți de bucate, în timpul liber fiind și un ”culegător” de rețete tradiționale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.