În județul Alba va demara testarea pentru COVID-19

Social

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba va începe, vineri, testarea personalului medical din judeţul Alba, după ce aparatura primită, în urma unor contracte de comodat, cu sprijinul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi a Universităţii Politehnice Bucureşti, a fost calibrată, iar personalul a fost instruit.

Şeful DSP Alba, Alexandru Sinea, a anunţat că testele paralele efectuate între Laboratorul amenajat în cadrul DSP Alba şi Laboratorul de testare COVID-19 de la Cluj au avut rezultate identice, astfel că se poate începe testarea în mod real şi de către personalul specializat din Alba.

“Rezultatele obţinute sunt la aceeaşi valoare, ceea ce indică faptul că linia noastră este calibrată şi poată să înceapă testarea în mod real. De mâine (vineri – n.r.), vom începe testarea personalului medical din Alba, începând cu personalul UPU Alba Iulia, continuând cu restul personalului Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalului Municipal Blaj etc. Vrem să ne asigurăm că personalul medical, aflat în linia întâi, este protejat sută la sută”, a declarat Alexandru Sinea.  Directorul executiv al DSP Alba a adăugat că, în zilele următoare, va fi amenajată şi linia de testare achiziţionată de Fundaţia Transavia pentru spitalul din Alba Iulia.  “Va fi amenajată tot în cadrul laboratorului DSP Alba, care este acreditat şi autorizat de Ministerul Sănătăţii şi RENAR. Se va lucra în paralel pe două linii. Personalul DSP Alba din cadrul laboratorului va lucra în două schimburi, în două ture, ca să putem să testăm cât mai mult. La capacitate maximă, ambele linii pot face peste 300 de teste pe zi”, a menţionat Sinea.

Pentru început, va fi testat personalul medical, urmând ca, ulterior, aceasta să fie făcută pe baza metodologiei aprobate la nivel naţional.  “În măsura în care se poate, vor fi sprijinite şi judeţele vecine”, a mai spus directorul executiv al DSP Alba.

Aparatura şi echipamentele specifice ale primei linii de testare au ajuns în judeţul Alba în urma unor contracte de comodat, cu titlu gratuit, la solicitarea conducerii DSP Alba, cu sprijinul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi a Universităţii Politehnice Bucureşti. Cea de-a doua linie de testare a fost achiziţionată de Fundaţia Transavia pentru SJU Alba Iulia. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.