„Solidaritate prin Filantropie”

Social

Program de ajutorare pentru 250 de persoane nevoiaşe din judeţul Alba afectate de epidemia de coronavirus.

Joi, 19 martie a.c., la sediul Prefecturii judeţului Alba, a fost semnat Protocolul de Colaborare al Programului „Solidaritate prin Filantropie” iniţiat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociaţia „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” şi Instituţia Prefectului – Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Referitor la acest Program de ajutorare, Prefectul judeţului Alba, domnul Nicolae Albu, a declarat: „Programul „Solidaritate prin Filantropie” reprezintă un pas înainte în lupta noastră împotriva epidemiei de coronavirus. Mulţumesc personal şi în numele tuturor cetăţenilor judeţului Alba pentru implicarea Arhiepiscopiei Ortodoxe şi a Filantropiei, care se dovedesc a fi încă o dată parteneri de încredere, îndeplinindu-şi exemplar nobila misiune de a sprijini şi de a proteja cetăţenii aflaţi în nevoie.

În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, vă mulţumim pentru ajutorul neprecupeţit acordat şi îmi exprim speranţa ca împreună cu autorităţile centrale, judeţene şi locale, instituţii publice, să gestionăm şi să depăşim cu bine aceste momente critice. Invit totodată agenţii economici din judeţul nostru să susţină eforturile noastre şi să ne sprijine pentru aducerea acestui protocol la îndeplinire”.

Prin Programul „Solidaritate prin Filantropie” se va acorda gratuit hrană caldă, pachete alimentare sau altă formă de ajutor necesar unui număr de cel puţin 250 de persoane vârstnice sau bolnave care se află în autoizolare sau carantină pe raza judeţului Alba. Aceste persoane vor fi identificate prin Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, serviciile sociale ale Primăriilor din judeţ şi parohiile Eparhiei Alba Iulia.

În funcţie de situaţiile particulare se vor acorda şi alte servicii de ajutorare care se impun, spre exemplu efectuarea unor cumpărături, achitarea unor facturi şi consiliere, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute de legislaţia specifică stării de urgenţă naţională şi pe baza unor planuri individualizate elaborate împreună cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru coordonarea activităţii, în protopopiatele Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj şi Câmpeni se vor alcătui Comitete de Acţiune, alcătuite din 3-5 preoţi, sub coordonarea părinţilor protopopi. Preoţii parohi, prin membrii Comitetelor parohiale se vor informa despre situaţia persoanele nevoiaşe din parohie aflate în autoizolare, carantină sau doar afectate de epidemia de coronavirus şi care au nevoie urgent de ajutor material sau consiliere.

În cadrul Programului „Solidaritate prin Filantropie”, protopopiatele ortodoxe în colaborare cu parohiile şi asociaţiile filantropice ortodoxe, vor identifica resurse financiare şi materiale pentru asigurarea hranei, iar prin preoţii parohi, prin membrii voluntari ai Comitetelor parohiale şi angajaţii aşezămintelor sociale filantropice se va asigura distribuirea acesteia.

„Programul Solidaritate prin Filantropie” vizează ajutorarea unui număr de 250 de persoane într-o primă etapă, însă în funcţie de o eventuală evoluţie negativă a situaţiei, vor putea fi ajutate, în acest fel, mult mai multe persoane. Acum, mai mult ca oricând, este momentul să dovedim solidaritate cu cei care se află în necazuri şi să ne mărturisim credinţa prin fapte. În zilele următoare, acest program va fi implementat şi în judeţul Mureş” – a declarat părintele Nicolae Ignat, Consilier eparhial social-filantropic.

Persoanele aflate în carantină care au nevoie de orice formă de ajutor sunt rugate să contacteze telefonic preoţii de parohie, serviciile sociale ale primăriilor sau Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a primi sprijin în timpul cel mai scurt. Adresele de contacte telefonice se găsesc pe site-urile www.reintregirea.ro şi www.filantropiaortodoxa.ro, iar adresa de contact pe email este filantropia_ortodoxa@yahoo.com.

În judeţul Alba există 5 protopopiate, 300 de parohii ortodoxe şi 16 organizaţii nonguvernamentale filantropice: Asociaţia „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” cu 10 filiale, la Sebeş, Aiud, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureş, Războieni, Unirea, Vingard, Totoi şi Izvoarele, Asociaţia „Sf. Ilie Tesviteanul” Aiud, Asociaţia „Sf. Veronica” Dumbrava, Fundaţia „Valea Mănăstirii” Râmeţ, Asociaţia „Sf. Andrei” Bărăbanţ şi Asociaţia „Izvorul Tămăduirii” Oarda de Jos.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.