85 de ani de la naşterea scriitorului Grigore Vieru

Divertisment

Vineri, 14 februarie 2020, Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţului Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia pentru Cultură Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenţilor, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Fundaţia „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi Despărţământul ASTRA „Eugen Hulea” Alba Iulia îl vor omagia pe scriitorul Grigore Vieru, la 85 de ani de la naştere. Activităţile menite să aducă în atenţia publică viaţa şi opera marelui scriitor se vor desfăşura după următorul program:

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba – spaţiile expoziţionale la sediul central şi filiale
ora 9:00 – 19:00

Medalion Aniversar Grigore Vieru
– Expoziţii: de carte, fragmente din operă, fragmente critice, fotografii, listă bibliografică
– Audiţii, proiecţii foto – video spaţii expoziţionale ale instituţiei

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba – Secţia împrumut carte pentru copii

Ora 10:00 – 11:00
Copiii şi Grigore Vieru
– Coşuleţul copiilor deştepţi – Cerc de cultură generală
Aleea Scriitorilor din Alba Iulia – Bustul lui Grigore Vieru

Ora 13:00 – 13:30
Flori şi cuvinte pentru Grigore Vieru
– depunere buchete de flori/ jerbe aniversare
– mesaje instituţionale din partea organizatorilor şi a partenerilor în organizare la aniversarea a 85 de ani de la naşterea scriitorului Grigore Vieru
– lectură publică din opera scriitorului

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba – Sala de lectură

Ora 14:00 – 15:30
Dialoguri culturale: 85 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru
– prezentarea expoziţiilor tematice
– prezentarea vieţii şi operei scriitorului Grigore Vieru
– conferinţa cu tema: Gânduri pentru Grigore Vieru – 85 de ani de la naşterea scriitorului

Implicat în Mişcarea de Eliberare Naţională a Românilor din Basarabia, Grigore Vieru a fost unul dintre iniţiatorii Frontului Popular din Moldova şi s-a aflat printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. A participat la sesiuni ale Sovietului Suprem în care a susţinut vehement necesitatea introducerii limbii române ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină în Republica Moldova.

Supranumit „Poetul podului de cuvinte” Grigore Vieru a afirmat că: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”. A fost prezent la Alba Iulia cu prilejul unor manifestări culturale importante printre care amintim Congresul Spiritualităţii Româneşti. Din 2012 a devenit patronul spiritual al Bibliotecii „Alba Iulia” din Chişinău unde a fost amplasat un bust realizat de sculptorul albaiulian Romi Adam. Acelaşi sculptor a realizat şi bustul scriitorului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, unde în fiecare an Grigore Vieru este omagiat de oficialităţi şi oameni de cultură. În semn de omagiu, Primăria Municipiului Alba Iulia a conferit numele lui Grigore Vieru unei străzi din municipiu.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în Pererâta – Hotin din Republica Moldova. A debutat editorial în 1954 cu volumul de versuri pentru copii, „Alarma”, în acelaşi an câştigând Premiul II la concursul literar Festivalul Tineretului. În 1959 începe o intensă activitate jurnalistică, totodată publicând numeroase volume de poezie şi proză. În anul 1974, urmare a rezultatelor pe tărâm literar a fost invitat să se alăture scriitorilor din Uniunea Scriitorilor din România, de către preşedintele Zaharia Stancu.

Urmează o serie de premii şi distincţii pentru activitatea literară, primite atât în Republica Moldova cât şi în România. În 1988 primeşte cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii, Diploma de Onoare Andersen. În 1990 este ales membru de onoare al Academiei Române, cuvântul de laudatio fiind rostit de Zoe Dumitrescu – Buşulenga iar în 1993 devine membru corespondent al Academiei Române. În 1996 este decorat cu Ordinul Republicii iar în 2007 i se conferă titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. În acelaşi an primeşte Medalia de Aur a Organizaţiei Mondiale de la Geneva.

Grigore Vieru a decedat la 18 ianuarie 2009, la ora 1:20, în urma unui grav accident de circulaţie, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. În semn de preţuire pentru activitatea sa literară şi pentru lupta neobosită pentru unitatea românilor, în 19 ianuarie 2009, preşedinţia României i-a acordat post mortem, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.