Consultaţii prin tele-medicină într-o comună din Apuseni, printr-un proiect-pilot al DSP Alba

Social

Un proiect-pilot în Alba de tele-medicină este implementat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba într-o comună din Apuseni, pentru a veni astfel în întâmpinarea nevoilor, în special, ale pacienţilor vârstnici cu boli cronice aflaţi în zone greu accesibile sau izolate din judeţ.

“Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba implementează, în premieră în judeţul Alba, un proiect de tele-medicină pentru a veni în întâmpinarea nevoilor în special ale pacienţilor vârstnici cu boli cronice, aflaţi în zone greu accesibile sau izolate din judeţ. Prima comună inclusă în proiect este Bucium, situată într-un areal care se întinde pe aproximativ 8.500 de hectare, cu circa 1.500 de locuitori a căror medie de vârstă depăşeşte 65 de ani”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentanţi ai DSP Alba s-au deplasat miercuri în comuna Bucium, unde a avut loc un training şi, apoi, o simulare a proiectului-pilot. “Practic, proiectul va permite efectuarea unui consult medical on-line ce va fi facilitat de un asistent comunitar sau un asistent medical de la cabinetul medicului de familie, astfel: asistentul se deplasează în zonă, vizitează pacientul şi intră în legătură audio-video cu medicul de familie; pe durata consultului asistentul transmite medicului valorile parametrilor vitali, îl ajută pe pacient să răspundă la întrebări etc; medicul/asistentul medical din cabinetul de medicină de familie are posibilitatea de a comunica audio-video cu pacientul, analizează parametri medicali transmişi şi finalizează actul de consult la distanţă cu un sfat medical sau chiar cu un diagnostic acolo unde este posibil: asistentul are posibilitatea de a programa o şedinţă de consult on-line cu medicul de familie, în cazul în care e nevoie”, se precizează în comunicat.

Scopul proiectului este, în primul rând, creşterea gradului de accesabilitate a populaţiei din zonele izolate ale judeţului, dar, în acelaşi timp, se urmăreşte şi evitarea cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a pacienţilor cronici, vârstnici, asociaţi categoriilor vulnerabile, prin supraaglomerarea la cabinetele medicilor de familie sau în ambulatoriile de specialitate, după intrarea în normalitate.

În funcţie de rezultatele obţinute la Bucium şi de feed-back-ul primit din partea pacienţilor, proiectul poate fi extins şi în alte zone ale judeţului, dar şi la nivelul centrelor de permanenţă din Alba pentru ca, în faza finală, să poată fi utilizat direct de către pacienţi prin intermediul unei aplicaţii de pe telefon.

“Nu există un moment mai potrivit pentru lansarea acestui proiect de tele-medicină, având în vedere perioada pe care o traversăm în contextul pandemiei. În acest fel, reuşim să protejăm persoanele vulnerabile, dar şi să facem un pas spre viitor prin punerea tehnologiei moderne în slujba sănătăţii populaţiei judeţului. Pentru a continua, avem nevoie de implicare din partea medicilor de familie, a autorităţilor locale şi evident, a pacienţilor”, a declarat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.