Expoziţie de fotografie dedicată Zilei Naţionale a României

Divertisment

„File de istorie – reconstituiri istorice prin obiectivul fotografului”

Ziua Naţională a României este marcată şi printr-o expoziţie de fotografie care reconstituie într-un mod inedit acţiunile soldaţilor români din Regimentul 50 Infanterie Alba Iulia, în preajma zilei Marii Uniri din 1918. Expoziţia poate fi văzută în aceste zile în spaţiul expoziţional urban al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba din centrul Municipiului Alba Iulia. Fotografiile de reconstituire istorică au fost realizate în anul 2018, pe Măgura Străjii din Satul Straja, din judeţul Alba, de către Vasile Sârb şi cursanţii clasei de arte vizuale din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Potrivit istoricului Tudor Roşu, de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, întrucât Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, românii ardeleni au luptat în Primul Război Mondial încă din prima zi a acestuia, 28 iulie 1914. Marile puteri au crezut că ostilităţile vor fi încheiate rapid, însă războiul s-a dovedit a fi lung, intens, continuu pe întinderea a 51 de luni, catastrofal, aşa cum omenirea nu mai experimentase până atunci. Numărul românilor din Transilvania încorporaţi în armata cezaro-crăiască a fost de aproximativ 500.000. Pierderile au fost pe măsură: 82.000 de morţi şi dispăruţi; 63.000 de râniţi, invalizi şi bolnavi. În urma celor căzuţi, au rămas 79.000 de orfani şi 38.000 de văduve. La aceştia se adaugă miile de arestaţi şi refugiaţi. Românii ardeleni nu s-au regăsit în acest război. Motivaţia supunerii şi credinţei faţă de împărat nu putea fi una suficientă într-o epocă în care toate naţionalităţile căutau să îşi afirme identitatea. Valori ca „unitatea patriei” (austro-ungare), „memoria strămoşilor” etc., pe care se baza propaganda austro-ungară, nu aveau acoperire pentru românii ardeleni. Şi mai demotivantă a fost intrarea României în război în 1916, ce îi aducea pe românii ardeleni în situaţia de a lupta împotriva „propriilor fraţi”, aşa cum îi percepeau pe românii din Vechiul Regat. Din aceste motive, un număr uriaş de soldaţi ardeleni – peste 100.000 – au dezertat şi s-au înrolat în armata României, ajungând să lupte împotriva ţării din care făceau parte, Austro-Ungaria, şi care i-a considerat „trădători de patrie”. Până la 1918, la Alba Iulia a funcţionat Regimentul 50 Infanterie cezaro-crăiesc. În total, imperiul avea 102 regimente de infanterie. Încadrat între regimentele aşa-zise „de linie”, Regimentul 50 – numit oficial şi Regimentul „Friedrich Grobherzog v. Baden” făcea recrutări în special din zona Albei şi avea, prin urmare, un număr foarte mare de soldaţi români, estimaţi la 70% din totalul efectivelor regimentului. În anii Primului Război Mondial, soldaţii regimentului 50 au dus lupte în Galiţia şi în nordul Italiei.

Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează şi în acest an o serie de activităţi culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naţionale a României. Manifestările se desfăşoară sub genericul „Festival de România – primul an în noul secol” şi sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi cu alte instituţii de cultură.

Fotografii puteţi descărca accesând linkul: https://we.tl/t-e9BWksOWsm

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.