Focar de coronavirus în Săliştea Deal; în sat s-au deplasat prefectul şi şefii IPJ, ISU, IJJ şi DSP

Social

Prefectul de Alba şi şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), precum şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba s-au deplasat joi în comuna Săliştea, unde există un focar de coronavirus şi unde a existat o reticenţă a unor localnici în a fi testaţi, pentru a oferi explicaţii cetăţenilor cu privire la importanţa respectării măsurilor legale şi a procedurilor de lucru.

Potrivit unei informări transmise AGERPRES, prefectul Nicolae Albu a dispus o analiză la faţa locului a situaţiei epidemiologice de la nivelul comunei Săliştea, unde au fost înregistrate până în prezent 12 cazuri de coronavirus, toate în satul Săliştea Deal şi unde specialiştii DSP intenţionau să efectueze o testare în masă în rândul celor 250 de localnici.

În acest sens, joi, la sediul Primăriei a avut loc o şedinţă de lucru, la care au participat, alături de prefect, şeful IPJ Alba, comisar şef Florin Dogaru, şeful IJJ Alba, colonel Marius Giurea, şeful ISU Alba, colonel Adrian Guia, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea, directorul executiv adjunct al DSP Alba, Daniela Dreghici Popa, primarul Aurel Stănilă şi alţi reprezentanţi ai autorităţii locale.

„Întrevederea a avut ca temă principală de discuţie situaţia de la nivelul comunei, iar în acest sens s-a dispus punerea în aplicare a unor măsuri de prevenire şi combatere a infectării cu virusul COVID-19”, a transmis Instituţia Prefectului judeţul Alba.

S-a dispus intensificarea măsurilor de menţinere a ordinii publice în special în Săliştea Deal, efectuarea de testări în aceeaşi localitate, urmând ca autorităţile locale să asigure hrana, medicamentele, precum şi alte bunuri de necesitate urgentă pentru persoanele vulnerabile izolate la domiciliu sau celor care nu au posibilitate financiară.

„Şedinţa a fost urmată de o deplasare în teren, în zonele cele mai afectate ale comunei, unde autorităţile au oferit explicaţii cetăţenilor cu privire la importanţa respectării măsurilor legale şi a procedurilor de lucru, precum şi necesitatea testării unui număr cât mai mare de oameni, în vederea depistării posibilelor persoane pozitive şi astfel, urmată de luarea măsurilor de limitare a extinderii” a transmis, la rândul său, DSP Alba.

Instituţia trage „un semnal de alarmă” cu privire la „importanţa colaborării cetăţenilor cu autorităţile” în vederea limitării răspândirii virusului şi respectării ordonanţelor militare, precum şi a legislaţiei în domeniu.

După confirmarea a 4 cazuri de COVID-19 în Săliştea Deal, echipe ale DSP Alba s-au deplasat în comunitate în vederea luării măsurilor şi demarării unor anchete epidemiologice, conform metodologiei de lucru.

„Cu această ocazie, echipe formate din asistenţi medicali comunitari, medici epidemiologi şi inspectori sanitari au prelevat peste 60 de probe în vederea efectuării de teste de laborator. În data de 6 mai 2020, odată cu obţinerea rezultatelor, au fost confirmate încă 8 persoane ca fiind infectate cu COVID-19. În cel mai scurt timp, acestea au fost transportate pentru îngrijire şi supraveghere la unităţi sanitare din judeţ specializate în tratarea acestei boli şi, totodată, au fost dispuse măsuri de supraveghere şi intensificare a măsurilor de izolare prevăzute în legislaţie”, precizează DSP Alba.

Potrivit reprezentanţilor DSP, în prezent, numărul cazurilor confirmate în comunitatea din Săliştea Deal este de 12 persoane, la o populaţie de circa 250 de cetăţeni.

Toţi contacţii celor pozitivi se află izolaţi la domiciliu.

Potrivit directorului executiv al DSP Alba, din cauza răspândirii unor „fake news” în spaţiul public care au avut „un efect de panicare” asupra unei părţi a comunităţii, a existat o „oarecare reticenţă” a unor cetăţeni în a se lăsa testaţi.

„În cadrul vizitei în teren, am observat că, după ce s-au oferit explicaţii, cetăţenii au înţeles importanţa testării”, a conchis Alexandru Sinea.

La începutul săptămânii, primarul comunei Săliştea, Aurel Emil Stănilă, a susţinut că ar fi fost reclamat după ce a anunţat populaţia din satul în care au fost înregistrate îmbolnăvirile că vor fi testaţi cât mai mulţi locuitori.

„Indiferent de ameninţările pe care le-am primit telefonic de la unii cetăţeni sau telefoanele date la Prefectură sau mai ştiu eu pe unde, să fie clar, când este vorba de sănătatea locuitorilor comunei nu cedez nici un pas, nu mă las şantajat de nimeni şi fac tot ce-mi stă în putere să evit o contaminare în masă. Astăzi am fost anunţat telefonic de către DSP Alba că mâine se vor deplasa în localitatea Săliştea Deal pentru a face teste. Am întrebat, la cei din izolare? Mi s-a spus că vor să testeze cât mai multe persoane, dacă se poate întreaga localitate. (…). Trebuie să fie foarte clar: testul este obligatoriu pentru cei aflaţi în izolare, pentru ceilalţi nu. Dacă mi-am permis să fac un anunţ în Săliştea Deal pentru ca oamenii să ştie şi care vor să-l facă (gratuit) să stea acasă, am fost acuzat de unii că îmi bat joc de ei, că îi discriminez sau câte şi mai câte”, a explicat, luni seara, primarul.

Stănilă a adăugat că dacă unii nu reuşesc nici cu bani să facă testul, alţii „fac scandal” atunci când „li se oferă gratuit”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.