Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită de cercetători UBB lângă Alba-Iulia

Divertisment

Un grup de cercetători de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES de UBB, descoperirea a fost făcută publică printr-un articol apărut în prestigioasa revistă Comptes Rendus Palevol, care este editată la Paris.

„Acesta prezintă progresele realizate în cunoașterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trăit la sfârșitul Cretacicului pe așa-numita ‘Insulă Hațeg”. Această fostă insulă este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorită izolării”, se arată în comunicat.

Articolul, semnat de prof. dr. Vlad Codrea și drd. Alexandru Solomon, alături de dr. Marton Venczel (Oradea) și dr. Thierry Smith (Bruxelles), prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparținător Familiei Kogaionidae.

Noua specie de mamifer a fost determinată cu ajutorul unor dinți fosilizați pe care profesorul Vlad Codrea i-a descoperit în urmă cu doi-trei ani.

„Este vorba despre o serie de dinți, cam 70 la număr, dar dintre ei am folosit pentru lucrarea științifică doar 40, pentru că erau întregi, am eliminat fragmentele. Sunt niște dinți de dimensiuni mici, nu depășesc un milimetru fiecare, ceea ce înseamnă că și mamiferul era unul de dimensiuni mici. De fapt, semăna cu un șoarece și putea avea o talie asemănătoare cu a acestuia sau maxim cât un șobolan. Presupunem că erau ființe nocturne pentru că mai mult ca sigur erau vânați de dinozauri”, a explicat prof. dr. Vlad Codrea.

Acest mamifer primitiv a viețuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare și o răspândire spre Europa occidentală.

Potrivit profesorului Vlad Codrea, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că au în față o nouă specie de mamifer analizând fosilele dentare după numărul de tuberculi, după forma lor, precum și după alte caracteristici.

„Noua specie, descoperită lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeșului, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoștea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înțelegerea evoluției grupului în ansamblu”, se afirmă în comunicatul transmis de UBB.

Numele speciei — Barbatodon oardaensis — a fost dat de la numele râului Bărbat și a localității Oarda de Jos, aflate în zona în care a fost făcută descoperirea.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.