Aron Cotruș omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Duminică, 1 noiembrie 2020, se împlinesc 59 de ani de la moartea scriitorului și diplomatului român Aron Cotruș.

Social

Cu acest prilej, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îi vor aduce un pios omagiu prin depuneri de jerbe și coroane de flori la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului, începând cu ora 12:00, cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei COVID-19.

În același context, pe tot parcursul zilei de 1 noiembrie 2020, pe paginile de socializare ale instituției vor fi postate informații menite să aducă în atenția publică viața și opera „poetului desțărat” Aron Cotruș, în cadrul următoarelor rubrici: – Medalion literar: Aron Cotruș. – Recomandare carte adulți: Aron Cotruș, Poezii. – Citatul zilei. – Știați că…? -Poezia Zilei: Am înflorit întocmai ca un măr. Autor Aron Cotruș . – Memoria locului: Din corespondența lui Aron Cotruș cu N. Petra. – Aniversările Zilei.

Aron COTRUȘ s-a născut la 2 ianuarie 1891, în localitatea Hăşag din judeţul Sibiu, în familia preotului Aron Cotruş (1864-1933) şi a soţiei sale Ana (1866-1918), ambii născuţi pe meleagurile Albei. A urmat studii primare în satul natal și în Lupu, comuna Cergăul Mare judeţul Alba, locul de naştere al mamei sale și locul unde tatăl său a preluat parohia ortodoxă din localitate. În continuare a urmat studii la Blaj și Braşov unde l-a întâlnit pe Lucian Blaga cu care a legat o prietenie ce a continuat şi la vârsta maturităţii. În perioada anilor 1911-1913 a urmat cursurile Facultăţii de Litere de la Viena. Între 1918-1920 a coordonat Serviciul de propagandă al Legaţiei Române de la Roma, după care a revenit la Arad şi a continuat colaborarea cu ziarul „Românul”.

De asemenea, la Arad, a deţinut funcţia de inspector al teatrului, a coordonat Biblioteca „Semănătorul” şi a condus Librăria Diecezană, iar din anul 1928 a devenit preşedintele Sindicatului de Presă din Banat şi Ardeal. Începând cu data de 1 ianuarie 1929 a fost încadrat la Ministerul Afacerilor Străine și a fost numit ataşat de presă la Milano și secretar de presă la Legaţia României de la Varşovia. În anul 1937, Aron Cotruş a revenit în ţară iar la 1 mai 1939 a fost numit şeful serviciului de presă de la Legaţiunile din Spania şi Portugalia.

După încheierea războiului, Aron Cotruş a rămas în exil în Spania, unde a depus o activitate deosebită în interesul neamului românesc, fiind ales preşedintele Comunităţii Românilor şi directorul ziarului „Carpaţii” de la Madrid. În anul 1956, Liga Societăţii Româno-Americane l-a solicitat în America, stabilindu-se în localitatea Long- Beach din California. Aron Cotruş a decedat la 1 noiembrie 1961 la Long Beach iar osemintele sale au fost depuse la Cimitirul Sfintei Cruci din Cleveland.

Aron Cotruş a dorit mult să revină în România unde să-şi închidă ochii pentru totdeauna. Într-o scrisoare datată 12 sept. 1958, Aron Cotruş preciza: „m-am hotărât să rămân aici, până ce mă voi putea întoarce în România, unde aş dori să-mi închid ochii pentru totdeauna”. Această dorință nu i s-a putut îndeplini dar la 14 ianuarie 2004, lângă şcoala din Lupu, s-a dezvelit bustul lui Aron Cotruş, opera sculptorului Ioan Puia iar zece ani mai târziu, în 2014, un alt bust al lui Aron Cotruș, opera a sculptorului Romi Adam, a fost dezvelit în Parcul Central al municipiului Alba Iulia, pe Aleea Scriitorilor, reușindu-se măcar așa să fie acasă.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.