Ceas solar vechi de peste 150 de ani, pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Divertisment

Un ceas solar vechi de peste un secol și jumătate, mai exact din 1851, funcționează încă la Alba Iulia, el fiind amplasat pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dinspre curtea interioară.

La doar câțiva metri de acesta, pe contrafortul peretelui de vest al Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail” se mai păstrează urmele unui alt ceas solar, vechi de cinci secole, care însă nu mai este funcțional, nemaiavând tijă. 

Directorul general adjunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat pentru AGERPRES că umbra tijei care cade pe cadranul numerotat cu cifre arabe indică ora și astfel se poate ști cât este ceasul.

„Ceasul solar este calculat să fie tija astfel orientată încât umbra care cade de pe aceasta să indice ora”, a explicat Constantin Inel. 

El a menționat că un astfel de ceas este instalat pe un perete perfect orientat, iar tija este fixată într-un plan vertical. 

Ceasul de pe peretele Palatului Arhiepiscopal are inscripționat anul în care a fost realizat, respectiv 1851. Ora indicată de ceas este cea reală, măsurând timpul solar. 

Palatul Arhiepiscopal se află în partea de sud-vest a cetății din Alba Iulia, lucrările de construcție desfășurându-se în același timp cu edificarea Catedralei. 

Urmele unui alt ceas solar se păstrează intacte încă pe un zid exterior al Catedralei Romano-Catolice. 

„Este datat sfârșit de secol XV — început de secol XVI”, a spus directorul general al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu. 

Ceasul amplasat pe contrafortul peretului de sud-vest al catedralei nu mai funcționează, nemaiavând tijă. 

Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia este cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală. 

Gabriel Rustoiu a menționat că și muzeul deține o astfel de piesă, ceasul fiind datat în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Acesta, inscripționat pe un bloc de piatră, nu mai funcționează, fiind expus în lapidarium-ul Catedralei Ortodoxe de Alba Iulia.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.