Cum a economisit DSP Alba circa 20% din totalul testelor anti-COVID efectuate

Social

Peste 20.600 de teste au fost prelucrate de la începutul epidemiei de coronavirus în Alba, judeţ în care au fost confirmate pozitiv 404 persoane, din care 309 s-au vindecat, 21 au decedat, iar 74 se mai află încă în spital, potrivit informaţiilor prezentate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.

În total, numărul de teste a fost de 20.622, din care 312 prelucrate, joi, în laboratoarele DSP şi SJU Alba Iulia. În laboratorul DSP Alba a fost utilizată şi metoda de tip pooling, ce presupune practic un screening aplicat în masă populaţiei din judeţ, prin care, în prima lună de implementare, au fost efectuate economii de peste 800.000 de lei.

Prin această metodă inovativă s-au atins două obiective foarte importante. “În primul rând este vorba despre un control eficient al răspândirii virusului Sars-Cov2 şi identificării eventualelor focare de COVID-19 prin testarea de comunităţi întregi de pe teritoriul întregului judeţ, dar şi economisirea unor importante sume de bani de la buget. În urma bilanţului făcut de specialiştii DSP Alba s-a constatat că, prin aplicarea metodei pooling, s-au economisit aproximativ 800.000 de lei, echivalentul a circa 4.000 de teste. Costul stabilit de Ministerul Sănătăţii este de 200 de lei/test/persoană. Referindu-ne strict la cifre, potrivit datelor furnizate de Laboratorul de Investigare şi Diagnostic din cadrul DSP Alba, de la sfârşitul lunii aprilie şi până în prezent, 610 eşantioane/grupe a câte 8 persoane în medie (circa 4.900 de persoane) au fost testate prin metoda pooling. La acestea se adaugă eşantioanele prelucrate individual ca urmare a depistării pozitive a circa 50 dintre ele, ceea ce înseamnă încă 400 de teste realizate care pot fi atribuite tot metodei pooling”, menţionează sursa citată.

Metoda pooling a fost validată de personalul laboratorului DSP Alba prin probele şi controalele pozitive lucrate, conform procedurii de lucru în domeniul biologiei moleculare utilizând tehnologia RT-PCR.

“Cifrele şi datele arată clar că nu am greşit când am pariat pe metoda pooling. Aceasta s-a dovedit a fi eficientă prin excluderea persoanelor negative şi identificarea eventualelor focare de COVID-19. Dincolo de avantajele economice evidente, cel mai important aspect îl reprezintă nu atât numărul de teste economisite, implicit banii salvaţi, ci numărul mare de persoane testate. Pentru a ţine în continuare situaţia sub control, vom menţine testarea de tip pooling cel puţin până la finalul anului întrucât deţinem toate echipamentele şi dotările necesare”, a afirmat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.