Proiectile nedelaborate complet, descoperite de genişti la firma unde a avut loc o explozie

Social

Pirotehniştii din Alba au terminat operaţiunea de verificare a deşeurilor de componente de proiectile aflate în curtea societăţii din Pianu de Jos unde, săptămâna trecută, a avut loc o explozie soldată cu decesul unui sudor, fiind descoperite probleme la mai multe astfel de elemente.

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, comisar şef Florin Dogaru, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că întreaga cantitate de componente de proiectile a fost verificată de către pirotehniştii Poliţiei şi cei ai ISU Alba, fiind găsite mai multe exemplare cu probleme.

Potrivit unor surse, în curtea firmei au fost depozitate, cu două zile înainte de producerea deflagraţiei, în jur de 15-20 de tone de proiectile, provenite de la diverse unităţi militare, în special din zona de vest a ţării.

În mod normal, unităţile militare fac delaborarea acestor muniţii după folosirea şi casarea lor, pe care le pot vinde ulterior la licitaţii ca deşeu metalic, în baza unui buletin de delaborare.

Tocmai datorită provenienţei acestor deşeuri, dosarul privind explozia de la Pianu de Jos, produsă după ce un sudor a încercat să taie un proiectil ce ar fi trebuit să fie dezafectat, a fost declinat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba către Parchetul Militar Timişoara.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Octavia Guş, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că s-a decis declinarea competenţei de soluţionare către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara, în ceea ce priveşte aspectul nerespectării regimului materiilor explozive. Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş urmează să efectueze cercetările în ceea ce priveşte infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Un bărbat de 43 de ani şi-a pierdut viaţa, iar un altul de 52 de ani a fost rănit de schije, într-o explozie produsă marţea trecută în Pianu de Jos. Ambele victime proveneau din Hunedoara şi lucrau fără forme legale pentru o firmă de colectare fier vechi.

Anchetatorii vor trebui să afle exact de la ce unitate militară provine proiectilul care a explodat, muniţia de acest gen având numere de identificare. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.