Ieri, 14.07.2020 a fost semnat contractul de lucrări cu proiectare inclusă, asistență tehnică din partea proiectantului, dotări cu montaj și verificare proiect pentru obiectivul Reconversia funcțională, șanț exterior-Latura de Nord a Cetății Alba Carolina, spații publice amenajate pentru agrement și petrecerea timpului liber, finanțat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2014-2020.Achiziția s-a derulat prin procedura simplificată (Legea 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare) prin intermediul site-ului www.e-licitatie.ro.
Valoarea de atribuire a contractului a fost de 5.808.034,35 lei fără TVA, iar ofertantul declarat câștigător este Asocierea ELIS PAVAJE SRL (lider) și TOTAL BUSINESS LAND S.R.L. (asociat). În cursul săptămânii viitoare (20-24.07.2020) se va emite ordinul de începere a lucrărilor, după constituirea garanției de bună execuție din partea câștigătorului procedurii. Despre procedura aplicată: Valoarea estimată totală a lucrărilor, inclusiv proiectarea și dotările aferente a fost de 6.571.910,44 lei fără TVA. Din această sumă totalul valoarii estimate a serviciilor de proiectare, verificare proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului a fost de 821.260,00 lei fără TVA.Critreiul de de atribuire a fost: prețul cel mai scăzut.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost 27 mai 2020, ora 15.00. În procedură au participat: 1. ASOCIEREA ELIS PAVAJE SRL (lider) și TOTAL BUSINESS LAND S.R.L. (asociat) și 2. URS CONSTRUCT ALBA SRL.Oferta URS CONSTRUCT ALBA SRL a fost declarată inacceptabilă încă din faza de calificare a ofertanților, respectiv verificarea informațiilor preliminare prezentate în documentul unic de achiziții european (DUAE). Despre proiect:
Proiectului ”RECONVERSIA FUNCȚIONALĂ, ȘANȚ EXTERIOR – LATURA DE NORD A CETĂȚII ALBA CAROLINA, SPAȚII PUBLICE AMENAJATE PENTRU AGREMENT ȘI PETRECEREA TIMPULUI LIBER” presupune realizarea de noi spații urbane destinate activităților de recreere prin amenajarea unui parc situat în șanțul perimetral al Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina pe o suprafată ce însumează peste două hectare, contribuind astfel la creșterea atractivității Cetății, înfrumusețarea și regenerararea mediului urban.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt crearea de zone verzi pe latura nordică perimetrală a Cetății Alba Carolina în suprafață de 26.476 mp, într-o perioadă de 12 luni. Totodată se urmărește crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate: trasee de vizitare mobilate, piste biciclete, module de odihnaă într-un spațiu deschis nou creat în zona perimetrală nordică a Cetății Alba Carolina, pe o suprafață de 29.000 mp.
Durata de implementare a proiectului este de 24 luni. Alte detalii despre proiect:
Contractul de finanțare a fost semnat la 16 decembrie 2019.
Zona de relaxare se va întinde pe exteriorul Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina și va cuprinde 29.000 de mp de spații deschise publicului: spații verzi, piste de biciclete, alei pietonale, spații de joacă pentru copii, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.
Proiectul prevede defrișarea vegetației crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică și rețele de comunicații, amenajarea de spații verzi cu vegetație decorativă, montarea de foișoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurățare), mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigații, realizarea sistemelor de supraveghere și wi-fi, crearea de spații de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități (lângă Hotel Cetate), delimitare față de proprietățile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR și sisteme de informare pentru nevăzători.
În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncționalități urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbușirea zidului fortificației în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetație necontrolată, vecinătăți cu anexe gospodărești cu un aspect dezolant, afectarea proprietății municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuințelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetății, blocarea șanțurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetației, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenție rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.
Primăria municipiului Alba Iulia a obținut finanțarea pentru acest proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiții 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.