Ţara „de sub pământ” – Uriaşul de gheaţă

Divertisment

Ascuns în pădurile Apusenilor, departe de razele soarelui, Gheţarul Scărişoara este inconfundabil. De zeci de ani, mii de turişti coboară în pântecele peşterii, pentru a vedea cu ochii lor acest mare gheţar, gros de 22 m şi lung de 700 m.

Gheţarul Scărişoara reprezintă o rezervaţie naturală declarată încă din anul 1938, prin strădania marelui naturalist, Emil Racoviţă, şi este situat în Munţii Bihorului, pe teritoriul comunei Gârda Seacă.

Face parte din Parcul Natural Apuseni şi este constituit dintr-un bloc de gheaţă cu un volum variabil între 70.000 şi 100.000 mc şi o vechime de circa 4.000 de ani.

La Gheţarul Scărişoara se ajunge din centrul localităţii Gârda Seacă, pe DJ 750 ce trece prin Cheile Ordâncuşei, drum modernizat, accesibil oricărui tip de automobil, cale de 18 km. O altă variantă este cea din Gârda Seacă; după 2 km de la Gârda de Sus se desprinde un drum pe dreapta ce urcă  în serpentine până la gheţar, şi acesta modernizat.

Intrarea în peşteră se face printr-un aven cu o adâncime de 48 m şi un diametru larg de 60 m, se coboară pe scări. Deoarece temperatura este scăzută, uneori până la – 10 grade Celsius, este bine să ai îmbrăcăminte corespunzătoare.

Turiştii au acces în Sala Mare şi Biserica ornamentată cu stalactite şi stalagmite de gheaţă.

Peştera este importantă atât din punct de vedere turistic, cât şi ştiinţific; partea peşterii care nu este deschisă publicului, reprezintă o rezervaţie ştiinţifică. ( Gheorghe Hogman, serviciul Turism, Consiliul Judeţean Alba).

Relieful în zona Gheţarului de la Scărişoara este, în mare parte, carstic, cu forme spectaculoase dar şi periculoase pentru turiştii care nu respectă anumite reguli. Care sunt acestea şi cum le putem evita ne spune Lucian Forda, şeful serviciului Salvamont Alba:

Marcajele pentru căile de acces spre obiectivul turistic – Gheţar, sunt bine puse la punct. Pentru a se bucura de frumuseţile naturii şi ale zonei, turiştii trebuie să respecte toate indicaţiile, marcajele şi sfaturile reprezentanţilor Salvamont şi ale ghizilor turistici.

Celelalte obiective din zona Gheţarului Scărişoara sunt deschise numai speologilor, care au avizul Parcului Natural Apuseni sau cu avizul Institutului de Speologie din Cluj Napoca. Nu se recomandă turiştilor fără echipament adecvat, fără experienţă şi fără o pregătire prealabilă să se aventureze, pentru că un accident în subteran este mult mai grav, decât un accident de suprafaţă.

Turiştii aflaţi în pericol pot apela cele două dispecerate naţionale de urgenţă 112 sau 0 SALVAMONT.( Lucian Forda- şef serviciu Salvamont Alba).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.