Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, județul Alba

Divertisment

Casa Memorială Lucian Blaga din Lancrăm, județul Alba, reprezintă universul copilăriei marelui poet, dramaturg și filosof Lucian Blaga.

Aflată pe Ulița Veche din satul Lancrăm, aceasta păstrează vie imaginea familiei Blaga prin mobilierul păstrat intact, tablourile și fotografiile de familie expuse dar și grație manuscriselor operelor scriitorului.

Marele dramaturg s-a născut în această casă la 9 mai 1895. Și-a efectuat studiile primare la Școala germană din Sebeș (1906), a absolvit (1914) liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și Facultatea de Teologie din Sibiu (1917). A luat parte la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Și-a continuat studiile universitare la Viena, unde a urmat Facultatea de Filosofie, obținând, în 1920, titlul de doctor în filosofie cu teza ”Kultur und Erkenntnis” (Cultură și cunoaștere). După terminarea studiilor, s-a stabilit la Cluj. A debutat cu versuri în revista „Românul” (poezia „Noapte”, 1910), iar în dramaturgie, cu piesa de teatru „Zamolxe” (1921), distinsă cu premiul Universității din Cluj. A fost membru fondator al revistei „Gândirea”, apărută în 1921, în care a publicat mare parte din operele sale, iar între 1943-1944 a scos, la Sibiu, revista „Saeculum”. Din 1926, a îmbrățișat cariera diplomatică, iar la 28 mai 1936, a fost ales membru titular al Academiei Române. A murit la 6 mai 1961, la Cluj-Napoca și a fost înmormântat în cimitirul din Lancrăm.

Casa din Lancrăm a fost moștenită de părinții poetului, Ana și Izidor Blaga, în 1870, de la „moș Simion” preotul satului și a fost căminul a nouă copii ai familei Blaga, Lucian fiind mezinul. După moarte tatălui poetului, în 1908, casa a fost vândută în mai multe rânduri, până după anul 1989 când a fost răscumpărată de statul român, potrivit www.cclbsebes.ro și www.crestinortodox.ro.

Universul în care poetul și-a trăit copilăria este descris cel mai bine, chiar de el, în „Hronicul și cântecul vârstelor”: „Trepte de piatră, cizelate de pași și netezite de ploi, suiau din curte în casă. Alături era gârliciul, pe unde coboram în pivniță, pe lespezi sub care forfotea umedă și cu miros pătrunzător o enormă prăsilă de broaște râioase (…). Între casă și șură se înghesuia, pitită, bucătăria de vară, străjuită de un dud cu frunza deasă, sub care vara luam masa, învăluiți de cântecul puterilor păsărești”.

Pentru reconstituirea acestui univers, la inițiativa Leliei Rugescu, nepoata lui Lucian Blaga, prin anul 1986 au fost demarate lucrările de restaurare în vederea reconstituirii aspectului casei, cât mai aproape de cel inițial, întrucât proprietarii au modificat pe rând arhitectura interioară și exterioară a imobilului. Lucrările au fost finalizate în anul 1998 și au fost amenajate primele expoziții astfel încât Casa Memorială „Lucian Blaga” a fost deschisă pentru public și organizată ca un muzeu în memoria poetului.

Obiectele aflate în patrimoniul casei au fost dobândite prin donații ale sătenilor sau ale unor descendenți ai familiei Blaga, dar și ale unor personaje importante din lumea literară, și adunate de Fundația Culturală „Lucian Blaga” Sebeș. Colecțiile cuprind manuscrise, documente vechi, corespondență, volume cu semnătura poetului, portrete, fotografii, mobilier țărănesc și de epocă, precum și obiecte personale între care pălăria, paltonul și geamantanul de student. Sunt expuse aici fotografii, documente și manuscrise aflate în patrimoniul Muzeul Literaturii Române din Capitală. De asemenea, pot fi admirate piese din mobilierul familiei, un război de țesut, un cuptor de lut, „perini” și fețe de masă țesute în culorii vii, ulcioare și ștergare.

Întregul patrimoniu a fost transferat, în anul 2000, printr-o hotărâre guvernamentală, Consiliului Local Sebeș în administrarea Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș. Cu acest prilej șura a fost transformată într-o clădire modernă ce deține o mică bibliotecă, o sală pentru diverse activități, spații de cazare cu toate utilitățile pentru colaboratori și participanți la manifestările Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

Așadar, pe lângă obiectele expuse permanent, în Casa memorială Lucian Blaga din Lacrăm pot fi admirate expoziții temporare organizate de Complexul Memorial „Lucian Blaga” în fiecare an, la începutul lunii mai în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Festivalul adună laolaltă oameni din țară și din străinătate din domenii ca literatură, istorie, filosofie, teatru și muzică, toate având legătură cu activitatea unuia dintre cei mai mari filosofi ai literaturii române. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.