Drapelul de luptă al Colegiului Naţional Militar ‘Mihai Viteazul’, decorat de preşedintele României

Social

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, vineri, în cadrul unor festivităţi desfăşurate la Alba Iulia, Drapelul de luptă al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţare.

Şeful statului a participat, vineri, la festivităţile organizate de Centenarul Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul „Alba Iulia. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a dezvelit o placă aniversară şi a asistat la defilarea celor peste 400 de elevi care învaţă în prezent la acest colegiu.

Un număr de şase elevi, două fete şi patru băieţi, cu rezultate foarte bune la învăţătură, au primit Emblema de onoare a Statului Major al Forţelor Aeriene. Aceasta le-a fost conferită de către şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Viorel Pană.

Sute de persoane au asistat, vineri, la aceste ceremonii, unul dintre punctele de atracţie fiind survolarea de către aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române.

Deţinător al titlului de „Şcoală europeană” în 2006, 2012, 2015 şi 2018, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” funcţionează în Alba Iulia din anul 1975, iar anterior a funcţionat la Târgu Mureş şi Timişoara.

„Din documentele care se păstrează, rezultă că generalul de corp de armată Arthur Văitoianu, prin raportul său din 17 august 1919, solicita înfiinţarea a trei licee militare în localităţile: Timişoara, Sibiu, Chişinău. Era o datorie de onoare pe care o avea ţara pentru instruirea şi educarea tineretului din Banat, Transilvania şi Basarabia, la nivelul învăţământului din vechile provincii ale României. Prin Înaltul Decret Regal nr. 3613 din 23 septembrie 1919, dat la Castelul Peleş de Regele Ferdinand I, se aproba înfiinţarea liceelor militare din Târgu Mureş şi Chişinău, începând cu anul 1919. Propunerea mr. Nădejde a influenţat schimbul între Sibiu şi Târgu Mureş ca locaţie pentru unul dintre cele trei licee propuse regelui spre aprobare”, se arată în istoricul postat pe site-ul Colegiului din Alba Iulia.

În martie 1920, instituţia a primit denumirea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

La 1 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, liceul este strămutat temporar în garnizoana Timişoara. După şapte ani de activitate în Timişoara, în 8 august 1947, din motive politice, liceul îşi încetează activitatea împreună cu celelalte licee militare din ţară.

În 1 iunie 1975, instituţia şi-a reluat activitatea în garnizoana Alba Iulia, sub denumirea de Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

În 1 noiembrie 1999, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare, instituţia a primit denumirea de Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”. În 10 aprilie 2014, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” a obţinut titlul de „Colegiu Naţional”, schimbându-şi denumirea în Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.