Medicii compartimentului de oftalmologie al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, dotat cu aparatură performantă şi variată, tratează o gamă largă de afecţiuni ale vederii, medical şi chirurgical, între care se numără infecţii şi inflamaţii oculare, vicii de refracţie, boli vasculare retiniene, glaucom, degenerescenţă maculară legată de vârsta (DMLV), boli ale nervului optic, cataractă senilă şi traumatisme oculare (contuzii, plăgi de pol anterior şi anexe, corpi străini corneeni, arsuri oculare).
La cele mai mici probleme ale vederii, adresaţi-vă medicilor
Este foarte important ca populaţia să se adreseze medicului oftalmolog de la apariţia primelor probleme ale vederii, pentru depistarea din timp a afecţiunii şi corectarea ei. Pentru a ajunge în Policlinica SJU Alba Iulia, situată pe str. Muşeţelului, nr. 2, (telefon 0258 826 272), este nevoie de trimitere de la medicul de familie, o programare la cabinetul medical oftalmologic, iar în ziua consultului de specialitate prezentarea cardului de sănătate.
De menţionat este că în Policlinică se tratează şi urgenţe oftalmologice minore, spre exemplu conjunctivite, corpi străini corneeni, care se manifestă prin durere şi ochi roşii. În urma controlului în ambulatoriul integrat al spitalului, medicul stabileşte dacă este nevoie de internare în spital, intervenţie chirurgicală etc.
Compartimentul de oftalmologie al SJU Alba Iulia
Compartimentul de oftalmologie dispune de 14 paturi, o sală de mese pentru pacienţi, o sală de tratament, o sală de consultaţii cu aparatură specifică afecţiunilor oftalmologice şi o sală la nivelul blocului operator pentru intervenţii chirurgicale oftalmologice. În total sunt patru saloane, două cu câte cinci paturi, iar alte două (rezerve) cu câte două paturi. Condiţiile compartimentului pentru pacienţi sunt adecvate şi vor fi îmbunătăţite.
Aparatura medicală de la nivelul secţiei cuprinde:
- Combină oftalmologică cu biomicroscop şi AutoKeratoRefractometru;
- Oftalmoscop direct;
- Tonometru non-contact;
- Biometru;
- Perimetru manual şi computerizat.
Sala de la nivelul blocului operator, pentru intervenţiile chirurgicale oftalmologice, este dotată, între altele, cu microscop operator performant, cu cameră video ataşată pentru înregistrarea directă a operaţiilor, respectiv cu un facoemulsificator STELLARIS pentru efectuarea operaţiilor de cataractă.
Totodată, la spital se adresează şi pacienţi cu traumatisme ale ochiului, plăgi sau contuzii, medicii efectuând gărzi la domiciliu (vin de urgenţă la spital când sunt solicitaţi)
Scăderea vederii şi alte afecţiuni
Scăderea vederii poate fi cauzată de vicii de refracţie, atât la copii de vârstă şcolară, cât şi la adulţi şi vârstnici sau poate fi cauzată de afecţiuni oftalmologice care apar în special la persoanele vârstnice: cataracta, glaucomul şi tot mai frecvent retinopatia diabetică.
Glaucomul reprezintă o afectare progresivă a nervului optic cauzată de multe ori de creşterea presiunii intraoculare. Este, de asemenea, a doua cauză a orbirii în lume la pacienţii cu vârsta de peste 60 ani şi evoluează frecvent fără durere sau alte manifestări. Este o boală insidioasă care determină scăderea vederii în fazele tardive ale bolii şi de aceea e foarte importantă efectuarea unui examen oftalmoscopic şi măsurarea tensiunii intraoculare.
Viciile de refracţie sunt afecţiuni ale ochiului ce constau într-un deficit al dioptrului ocular. Acestea se manifestă prin scăderea acuităţii vizuale, ce poate fi corectată prin corecţie optică.
Degenerescenţă maculară legată de vârstă este principala cauză de pierdere a vederii centrale la populaţia de peste 65 de ani.
Nervul optic este cel de-al doilea nerv cranian. Acesta conduce informaţii senzoriale legate de simţul vizual. Este un nerv senzitiv ce preia şi receptează informaţiile vizuale cu sprijinul celulelor specializate cu conuri şi bastonaşe din retină.
Cataracta de vârstă sau cataracta senilă este cea mai răspândita formă de cataractă şi apare odată cu înaintarea în vârstă. Cataracta este, practic, opacifierea cristalinului natural al ochiului. Cristalinul este o lentilă transparentă, situată în spatele irisului, cu rolul de a concentra razele de lumină pe retină. Această afecţiune nu se tratează cu picături. Vindecarea se face doar prin intervenţie chirurgicală ce constă în înlocuirea cristalinului opacifiat cu un alt cristalin, artificial. Este foarte important ca operaţia de cataractă să fie efectuată în stadiile incipiente şi medii de boală. O cataractă dură, brună, foarte avansată, presupune o intervenţie chirurgicală complicată şi cu o recuperare lentă şi tardivă. Nu se poate compara cu revenirea vederii post-operatorie la pacienţii în cazul cărora intervenţia se efectuează la timp. Atenţie! Cataracta nu e singura afecţiune care duce la scăderea bolii. Pacientul poate avea şi alte afecţiuni oftalmologice care pot scădea vederea alături de cataractă.
O inflamaţie oculară des întâlnită este conjunctivita. Aceasta se manifestă prin roşeaţă, mâncărime şi secreţie abundentă.
Pentru depistarea cauzelor de scădere ale vederii, este foarte important ca pacienţii să se adreseze din timp medicului pentru controlul oftalmologic. Depistarea afecţiunilor oculare în stadiile incipiente oferă şanse mai mari pentru vindecarea bolilor.
Simţul vizual este foarte important pentru calitatea vieţii. Păstrarea unei vederi bune, inclusiv la bătrâneţe, face ca un pacient să nu fie o povară pentru cei dragi lui. Vino la medic!
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.